Dyrlæge Anders Mikkelsen ApS | Viborgvej 86 | 7400 Herning | 53 56 80 58 | kontakt@dyrlaegemikkelsen.dk

Mit dyr har lopper, hvad gør jeg?

I klinikken får vi tit spørgsmål vedrørende behandling og generel bekæmpelse af lopper, flåter og andre insekter i denne kategori. Igennem nedenstående info kan du få svar på hvornår du skal begynde at behandle mod lopper, hvordan lopperne formerer sig, hvordan du behandler mod lopper og ikke mindst hvilke behandlingsprodukter vi udbyder i butikken.  

 

Hvornår skal jeg være opmærksom?

Det er en skrøne at loppeangreb kun finder sted om sommeren. Dette forekommer også om vinteren. Altså skal man være opmærksom året rundt. Det er vigtigt at være opmæksom på dyrets adfærd, om dyret er meget uroligt og ikke mindst om dyret forsøger at klø sig. Hvis dette er tilfældet, skal man med en tættekam skille pelshårene ad og undersøge pelsbunden.

Lopperne er små 1,5 mm. - 3 mm. lange fladtrykte brunsorte dyr med veludviklede ben. Hvis man finder disse i dyrets pels skal man straks søge behandling.  

 

Lopper og deres livscyklus

Via nederste illustration ses en loppes livscyklus og formering samt hvordan æggene breder sig rundt i omgivelser.  

                                                                                                  

Loppen lægger mellem 30-50 æg om dagen hvilket udvikles hurtigt. Helt præcis, efter en periode på 3 uger udvikles 5 lopper til 6000 efterkommere.  Herunder over 2500 æg hvilket udvikles til 2500 larver som ender i 1000 nye pupper. Altså er det vigtigt at man kommer lopperne så hurtigt til livs som muligt!

 

Bekæmpelse af lopper

Når dyret først har fået lopper, er det vigtigt at du søger vejledning om, hvilken form for produkt der er det bedste til netop din egen hund/kat. Dette skyldes at nogle dyr er hårdere angrebet end andre. Dermed er det somme tider nødvendigt at ty til kraftigere produkter. I klinikken udbyder vi både behandlinger i pille- og pipetteform.

Pillerne skal gives oralt, hvorimod pipetterne skal gives direkte i pelsbunden. Dette gøres ved at skille nakkehårenead med en tættekam. Herefter placeres pipetten helt nede ved pelsbunden, hvorefter man klemmer på pitten, så det flyder ud i pelsbunden. Det er MEGET VIGTIGT at midlet gives i bunden af pelsen, og ikke i selve pelshårene. Dette skyldes at midlet skal sive ud i blodbanerne, eftersom loppen hægter sig på dyret, suger blod, og dermed dør efter 24-48 timer. Hvis midlet ikke kommer ud i blodbanerne dør loppen altså ikke.

  • Nedenfor ses gode råd til, hvordan du bedst muligt kommer af med lopperne:Alle hunde og katte i hjemmet skal behandles

  • Vælg den rigtige pipette. Pipettestørrelsen til hund afhænger af dens vægt. Der er kun 1 pipettestørrelse til katte.

  • Brug den rigtige teknik som beskrevet ovenstående.

  • Undgå at massere loppemidlet ind i pelsen.

  • Undgå at vaske hunden/katten i 48 timer før og efter behandlingen.

  • Hunde og kattetæpper vaskes ved 60 grader.

  • Støvsug grundigt, OGSÅ i bilen.

  • Fremmede hunde og katte skal holdes væk, hvis de ikke er loppebehandlet.